Thursday, March 5, 2009

we are special in our own way, BUT........

salam...

nak coret2 sumthing skit today...hehe..rindu pulak nk berbicara tanpa suara ni[wah!! ayat bleh tahan!]

manusia; rambut je sama hitam, tapi hati lain2
perasan tak aku suka guna pepatah ni dlm bnyk entries aku before...
kenapa eh?
sebabnya...aku rasa pepatah ni sangat dekat dengan kita sebagai makhluk yang bernama manusia...

manusia ni kan makhluk yang unik
yang ALLAH cipta dengan pelbagai rupa, bentuk, gaya, warna, corak dan yang penting sekali
PERANGAI...
perangai kita berbeza
aku lain
korang pun lain
dan dia pun lain
pendek kata, semua lainlah!
dan benda ni yang buatkan kita berada di "kelas" kita tersendiri
dan aku rasa lah, kalau kita ni semua sama je...
mesti hidup ni boring, tak ada warna, kan? betul tak??

ke"UNIK"an ni la yang buatkan kita istimewa in our own way
its a part and parcel of life
perangai yang berbeza ni la sebenarnya yang membina hidup kita
kerana kita perlu hadapi pelbagai perangai dan kerenah manusia ni setiap masa, setiap detik
itu yang membina hidup kita sehari2
itu yang membuatkan hari kita berjalan
itu yang menyebabkan benda ini berlaku
dan itu jugalah yang menyebabkan masalah itu masalah ini timbul
tambah lagi kita yang hidup berkomuniti ni....

sebab itu pentingnya
sikap GIVE AND TAKE
kalau nk diterima masyarakat sekeliling....

tapi bukan senang nak apply sikap ni
cakap senang lah, kan!
aku pun belum tentu boleh GIVE AND TAKE sepenuhnya
ada certain time, aku boleh BERI DAN TERIMA
tapi ada masanya, aku tak boleh
depend on situation and time...

jangan terlalu nak ikut kepala sendiri sahaja coz bukan semua orang boleh tahan dengan kita
bukan semua orang boleh cope dgn kita
bukan semua orang boleh understand kita
bukan semua orang boleh accept kita the way we are
sebab tu ada pepatah kata
masuk kandang kambing mengembek, masuk kandang harimau mengaum
kita perlu berperangai sesuai dengan keadaan
kalau keadaan sedih, jgn la nak gelak2 pulak, kesian la kat kawan ...dia sedih tu...=)
kalau keadaan gembira, ingatla kawan2 juga...jgn lupa diri
kenapa perlu sentiasa consider kawan??
kerana kita hidup bercommunity

sebab itulah pentingnya
GIVE AND TAKE
dengan orang

maybe korang anak bongsu di rumah
atau maybe korang anak tunggal di rumah
atau maybe korang tak ramai adik2
tapi di tempat ni[tmpat korng belajar@tinggal@kerja]
semua orang sama saja
takde pangkat2 pun
kawan2 jugak kita ni
janganlah nak buat perangai
nanti takut2 di hari hari kemudian, takde sapa nak kawan dah!

ye..ye....aku pun bukan perfect
aku pun ada kepala angin aku sendiri
aku pun ada perangai aku sendiri
aku pun anak emak ayah juga dirumah tu
tapi rumah adalah rumah
jangan nak samakan dengan keadaan di tempat kita sekarang ni
LAIN sgtlah bezanya...

so, jagalah perangai tu elok2
bukan semua orang boleh sabar
bukan semua orang tu pemaaf
bukan semua orang boleh terima dan lupakan
bukan semua orang mcm mak ayah kita; yang boleh tahan dengan perangai kita
jgn sampai satu hati nanti, semua orang dah tak mau kawan dengan kita dah!
masa tu, meyesal tak sudah la...

kita tak akan boleh hidup seorang diri dlm dunia ni
TAK AKAN BOLEH...
kita perlu juga seseorang nak teman kita lalui hidup ni
tak kiralah boifren ke, galfren ke, kawan ke
yang penting
ada seseorang dengan kita
nak take care kita masa kita sakit
nak dengar masalah kita
nak pujuk kita
dan mcm mcm lah!

dan benda ni la yang menyebabkan
kita perlu JAGA PERANGAI KITA
jgn sampai satu tahap dimana
tak ada orang yg boleh stand kita
tak ada orang boleh cope dengan kita
dan
tak akan ada orang nak kawan dengan kita dah!


ingat2la....kita hidup ni nak beri impak kat orang kan?[rujuk entry seblum ni]
so, better tinggalkan impak yang baik2 kat dorang...
supaya ingatan tu lebih lama
supaya ingatan tu lebih manis
mesti best macm tu kan?? ^_^

hmmm...nampaknya panjg sgt dah aku coret2 ni
nak berhentilah disini..


till then,
salam and bye bye ^_^


p/s: tak ada kena mengena dengan yang hidup mahupun yang telah pergi
sekadar peringatan buat kita semua, TERUTAMANYA aku...

2 comments:

kyox said...

betul betul...

exodus87 said...

hehe...just some reflection on ourselves