Sunday, March 1, 2009

what u give, u get back!

salam...

firstly, mulakan hari ini dengan senyuman ^_^
lupakan apa yg berlaku semalam dan hari-hari lepas
kerana semua tu dah jadi kenangan
kenangan yang akan buat kita terkenang masa2 indah dahulu

hari ni aku nak coret2 sikit pasal...
"what you give, you get back"
pernah dengar tak pasal ayat ni
mesti pernah , kan??

aku nk cakap kat sini
yang hidup ni adalah hukum karma
apa yang kita buat kat orang akan dibalas dengan setimpal oleh Maha Pencipta
kita buat baik, kita dibalas baik
kita buat jahat, kita dibalas jahat
dua pilihan tu je yang ada

sebab tu perlu bijak
bijak segala-galanya
[bijak disini tak bermakna pandai dalm pelajaran, tapi bijak dalam hidup]
bijak pilih kawan
bijak buat pilihan
bijak pilih haluan hidup
dan semuanya lah!

supaya kita tak tersalah masuk jalan
supaya kita tak tersalah masuk ruang
* cuba bayangkan *
macam mana kalau kita tersalah masuk jalan, dan nak cari jalan keluar tu punyalah payah
smapai kena lalu seluruh jalan tu dan barulah boleh buat u-turn
samalah disini pun,
kalau kita tersalah masuk jalan
akibatnya, payah jugalah nak "keluar" dari jalan tu..

so, apa kaitannya salah masuk jalan dengan "what u give , u get back" ni??


mcm ni sebenarnya,
kalau kita salah pilih kawan, salah pilih haluan
akibatnya kita akan berada di tempat yang salah dengan tujuan kita
kita berada di tempat yang tak sepatutnya kita berada
dan benca mcm ni boleh menyebabkan
kita senang nak buat sumthing yang tak betul
tak kiralah pada sesiapa pun
pada orang ke
pada kawan ke
pada keluarga ke
pada diri sendiri ke

semuanya akan dapat kesannya
dan masa ni la, kita akan kata
"kalaula aku tak buat......"
"kalaula aku tak pergi.........."
"kalaula aku dengar cakap...."
NO, NO, NO....

what's done is done
tak boleh undo lagi
bukan mcm komputer,
nak delete boleh delete
nak undo boleh undo
nak redo boleh redo
nak copy boleh copy
nak paste boleh paste
BUKAN, BUKAN , BUKAN!!

dan masa ni lah
what u give , u get back!
dan mesti kita akan kata,
[bukan aku yang nak buat sangat, tapi dia yang suruh aku ikut, aku ikut je la]
[tapi otak waras kau tu, die yang control jugak ke??]


kawan2 yang teraniaya,
jangan ingat kamu berseorangan
jangan ingat kamu bersendirian
dan jangan ingat tak ada sesiapa yang membela kamu

jangan risau, ALLAH ada....
sebab ALLAH tu Maha Adil
Dia akan beri balasan yang setimpal dengan apa yang telah terjadi pada kita

aku pun pernah dianiaya dan rasa dizalimi
dan sungguh,
ALLAH memang buat apa yang dikatakanNya
Dia permudahkan urusan aku
Dia membuka laluan untukku
Dia menyentuh hati2 orang2 tertentu
dan mcm2 lagi la
and i feel loved....=)

"Barangsiapa mengerjakan kebaikan meskipun sebesar zarah, akan dibalas kebaikan itu. Barangsiapa mengerjakan kejahatan meskipun sebesar zarah, akan dibalas kejahatan itu"
(Surah al-Zalzalah 99:7-8)

okla, rasanya dah panjang sangat aku tulis entry ni...
nnati bosan plak nak baca...
stop sini dulu, lain kali jumpa lagi...

till then,
salam and bye bye bye bye ...^_^




nota kaki: fikir dulu sebelum buat
jangan ingat takde orang nampak apa yang kita buat
(pesanan untuk aku juga)

4 comments:

MOHD FIRDAUS IBRAHIM said...

yeeeeeesssss illi saya amat amat amat bersetuju dgn illi...promote la entry ni so that ramai xakan buat kesalahan besar dlm hidup, m so touched with this post, saya dah malas nk ulas, tp mmg btul apa yg illi gtau nih, pandai2 la wat pilihan yg baik n bruk, jgn sesekali terjebak...

exodus87 said...

btul3...kdg2 kita tak thu smada choice yg kita wat tu btul ke tak n kita selalu akn tertnya btul ke apa yg kita wat ni...tapi kita rasa segan nk akui kalau wat slah kan?nak wat senang je tapiiii nak akuinya payah sgt...semua org mcm tu, sya pun tk terkecuali...tapi apa yg penting kesedaran tu ada...huhu
p/s: thanks for the comment ya! ^_^

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...

mohd firdaus ibrahim dah xperience ker? pandai mengulas, terjebak???gua suka word 2...