Friday, January 29, 2010

macam-macam

salam and hi to all,

yeah! hari ni berjaya bangun awal [:P] tapi aku rasa mcm lepas ni akan tertidur jugak mcm manapun..heh~

macam-macam. tak tahu nak describe macam mana :(
semuanya jadi satu. bercampur-baur.
dan ada idea nak tulis, tapi tak tahu mcm mana nak put them in words
hmmmm....

ok. let's try

oleh sebab aku ada MACAM-MACAM benda dlm kepala [kononya], so hari ni aku rasa nak tukar sikit cara aku tulis. nak numberkan lah..hehe~ senang skit nak tahu apa yg aku dah tulis dan akan tulis dan perlu tulis :P

ok. there goes

1) mulai hari ni, sebelum kata apa2 atau ada apa2 fikiran yg berbentuk negatif dekat orang lain, aku akan cuba untuk tengok diri aku sendiri dulu. bukan bertujuan nak attack sesiapa dalam hal ni, tpi aku rasa bnyk kali jugaklah aku dah jadi mcm
"mengata dulang paku serpih, mengata orang dia yang lebih"
so sebelum mencari kesalahan orang lain, aku kena SEDAR kekurangan aku dulu. tapi, kawan2 semua, kalau aku still lagi ulang mcm yg aku cakap kt atas ni, TEGURlah aku. insyaALLAH aku boleh terima :)
[yea..berjaya tulis 1 point ]



2) aku tgk aku ni bnyak giler perancangan, tapi sayangnya benda2 tu semua hanya ada dalam kepala je. tak sempat nak cerita dekat orang lain atau kawan2 aku, sebabnya by the time aku nak cite, benda2 tu semua dah mcm blur2 dan tak ingat sangat dah. dan oleh sebab kekangan masa dan situasi, maka benda ni jadi terkubur dan last2, tak jadi pun. hehe..tulah, angan2 tinggi sangat! lina, get a REALITY GRIP please!! :P
[wah! i'm doing ok so far :P]



3) semalam aku tidur dengan perasaan yang agak gembira. sebabnya? aku baru selesai tgk muvee-ketika cinta bertasih 1&2. oklah, pada aku. best jugak. santai dan relax2 je. ada part sedih, gembira dan so and so la...dan aku dapat sumthing dari muvee ni dan aku rasa nak kongsi dengan semua

**manusia merancang, ALLAH juga merancang, tetapi rancanganNYA seribu kali lebih baik berbanding manusia**

**setiap yang berlaku telah ditetapkan di Loh Mahfuz, siapalah kita untuk mengubah takdir ALLAH**

**terimalah segalanya yang berlaku dengan hati yang lapang, kerana setiap kejadian pasti ada sebabnya**



4) aku dah kena start fikir pasal masa depan, savings, employed life, marriage life [hmmmm...:P] dan mcm2 lagi la. sebab aku dah 23 dan aku fikir, umur aku ni memerlukan aku untuk sentiasa beringat2 dan jangan ingat nak bersuka-ria sahaja. dan aku perlu juga memikirkan tanggungjawab2 yang perlu aku laksanakan nanti-sebagai cikgu, anak etc. hmmm....sekejap saja msa berlalu dan tup tup, aku dah besar dah..hehe :P



5) aku rasa aku ni boleh jadi matang dan childish kadang2. ikut time la. kadang2 boleh jadi rasional dan berfikiran waras dan matang, dan kadang2 boleh jadi sedikit childish. takpa2 aku fikir benda ni normal coz kalau aku matang dan childish sepanjang masa, nanti tak meriah la pulak kan. dan mesti jugak menyusahkan orang...



****wah wah wah! dah ada 5 dah...hehe...oklah, ni je kot yang aku rasa tgh bersusun2 dalam kepala tadi kot..heh~ aku dah scribblekannya dalam bentuk ayat! yes!! :P

till then,

salam and bye bye bye

~~~have a GOOD day ahead everyone~~~

Sunday, January 24, 2010

problemo

salam and hi to all,

i'm listening to the song "Home" by Michael Buble right now. heh~ the feeling is still there.but, i think i need to move on with my life[chewah! as if i'm in distress or being dumped..hehe :P]

everyone of us have problems. human and problems cannor be separated, i guess, and this is where Lenka got the idea to wrote her song "trouble is a friend", kot? heh~
[trouble = problem]
ok. enough. this is crap.

we all have problems. and it differs from one person or another, and i guess we will never encounter the same problem at the same time with peoles around us. i mean, although it might sound/ looks the same but still the causes/ the way the problem is being put are different. and here, i also mean that sooner or later, we might have the same problems as our friends, but the time will be different. coz human are different and our period of maturity are also different, and so does the way we take some things/ matters.
[the gist of the above is that it is not impossible for us to face the same problem our friends face, and what differs is just the matter of time]~~~in case u didn;t get what i mean :P

and that is why we can/ able to give our friends advice/ comfort since we know how they feel and we had once being in their shoe. we will be able to understand their condition and from that, consideration and rationality will comes in. kan?

this is the cycle of life.

hahahahhahahahahhahahahahahhaah~~~~ i don't know what am i bragging about here.

till then,

salam and bye bye bye

home~~

salam and hi to all,

this song can be said to describe my feelings right now :(

"Home" by Michael Buble

Another summer day
Has come and gone away
In Paris and Rome
But I wanna go home
Mmmmmmmm

May be surrounded by
A million people I
Still feel all alone
I just wanna go home
Oh, I miss you, you know

And I’ve been keeping all the letters that I wrote to you
Each one a line or two
“I’m fine baby, how are you?”
Well I would send them but I know that it’s just not enough
My words were cold and flat
And you deserve more than that

Another aeroplane
Another sunny place
I’m lucky, I know
But I wanna go home
Mmmm, I’ve got to go home

Let me go home
I’m just too far from where you are
I wanna come home

And I feel just like I’m living someone else’s life
It’s like I just stepped outside
When everything was going right
And I know just why you could not
Come along with me
'Cause this was not your dream
But you always believed in me

Another winter day has come
And gone away
In even Paris and Rome
And I wanna go home
Let me go home

And I’m surrounded by
A million people I
Still feel all alone
Oh, let me go home
Oh, I miss you, you know

Let me go home
I’ve had my run
Baby, I’m done
I gotta go home
Let me go home
It will all be all right
I’ll be home tonight
I’m coming back home

************************************************************

tgk lirik ni,

And I’m surrounded by
A million people I
Still feel all alone
Oh, let me go home


just like what i wrote in my previous post. although i am being surrounded by peoples, but still, the "ALONE" and the "SADNESS" is there T_T

hahahahha....just ignore this.

salam and bye bye bye

Saturday, January 23, 2010

hmmmm...

salam and hi to all,

seriusly, no entries and nothing for these couple of days! ZERO! sebabnya: tiada idea dan tiada kudrat nak menulis. [kudrat disini sebab MALAS dan badan yang sedikit letih]

dan hari ni, aku rasa kena juga tulis walaupun tgh kekeringan idea :(
sebabnya tiba2 rasa rindu nak baca post2 baru dlm blog sendiri [kantoi baca blog sendiri...heheh:P]

tiba2 hari ni aku rasa sedih dan rasa sedih sangat! teringat rumah..bukan homesick ye, sebab aku rasa rindu ngan mak ayah and siblings aku je...rasa rindu nak sembang2 n gurau2 ngan dorang. sebabnya semenjak dua menjak ni internet kt umah aku tu mcm ade prob, so adik2 tak boleh aktif dalam fb, tak boleh komen2 kat status aku, tak boleh nak send2 hadiah ke kisses ke hugs ke dan dah tak leh nak chat2 ape2 lagi [for this time being, hopefully]..sebab tu rindu kot...tpi sebelum ni mase dorang tkde lagi akaun fb, aku ok je...hahah~ beselah hati manusia ni, mcm2 kerenah :P

pernah tak tiba2 korang rasa alone, walaupun kawan2 ade di sekeliling?
pernah tak tia2 korang rasa sedih dan sendiri sangat2 walaupun kawan baik semua ada dan sudi nak berkongsi kesedihan tu?
pernah tak?

aku pernah..dan inilah apa yang aku rasa sekarang ni. rasa ALONE dan SEDIH. tak tahu sebab apa. aku tahu, kawan2 aku ada disisi dan aku boleh je kalau nak luahkan pada dorang, but the thing is, aku tak tahu apa yang membuatkan aku rasa sedih. masalah ada, memanglah ada, but i guess, this is not because of that kot :(

dan masa ni lah aku rasa nak balik rumah sangat2, walaupun kadang2 kat rumah tu bukan semua adik2 bradik ada, dan kadang2 mak ayah aku takde...but, still home is where the heart is, kan?

wah!! dalam2 takde idea nak tulis tu, tiba2 boleh terpanjang la plak post kali ni :P
oklah, dah habis stu entry! YEAH! YEAH! [tgk...tak susah mana pun nk tulis blog ni, asalkan rajin dan nak tulis, tu pun dah cukup, biarlah entry tu tak best pun :)]

till then,

salam and bye bye bye

[perasan tak dalam post kali ni,aku banyak guan perkataan "sebabnya" ..heh~ ]

Monday, January 18, 2010

rantings

salam and hi to all,

it's 2.56 a.m and i'm still awake. class will start at 11.00 tomorrow but i guess, my eyes didn't feels like sleep yet. so, i take the oppurtunity to rant something in this blog. i guess, it's just the feeling of writing something although, to tell you the truth, i did not have any particular topic in mind right now.

there's so many things buggering me nowadays~ works, life and everything...and i am just hoping that i can cope to deal with life, just like i do before this. for some, they might think why am i complaining about many things, although this sem seems lighter and relaxing than the previous sem. ok, the answer is, different people, different way of thinking, different way of how they live their life, and that's simply it.

i live my life the way i want it , so be it dull or not, at least, i'm enjoying myself to the fullest with this way :)

hahaha...now, i am losing it. i mean, the idea...i don't know what to write anymore. hah~ it's a sign from my brain to aske me to sleep la tu..hehe

so, i guess, that's all for now.

till then,
salam and bye bye bye

[i know the way i ended up this entry might looks like anti-climax, but i just don't have any ideas to write]

Monday, January 11, 2010

kesabaran yang indah :)

salam and hi to all,

it's been a while since i post any new entry :P hehe there goes my resolutions for 2010. but, no worries coz i'll try, no matter what, to fulfill that ambition :)

my mom ALWAYS told us[me and my siblings] to be patient for all the obstacle that comes in our way, whether it is on personal issue or academically. and i think, i really really like her words which is "kesabaran yang indah". yes. i loveee 'em. not because of the arrangement of the words, but the meaning that lies within it :)

not everyone is patient enough in dealing with things, people, problems etc, me neither. i will always want things to be quick and quick and quick without realising that HE must have another plan for me, which is much much much more better than what i can think of.

and i find it true in many ways coz not everyone can be patient and have patience in dealing with life. patience is one of the most important value in ISLAM and i think, that is why there is a saying which goes like "sabar itu separuh daripada imam". it's equivalent to our belief, one of the most important foundation that build up ISLAM .

at times, when i feel like giving up on something that i'm doing, it struck to me to think on the "gift" that i will get if i'm willing to hold on just for another while. i know He will grant me on everything i do, so if i'm able to be patient just for a lil more, insyaALLAH i will get what i want :)

and this is when the "kesabaran yang indah" will comes in and shine ^_^
there's nothing that we can say except for neverending gratefullness to HIM[is there such words :P].
well....u know, the feeling of when we badly want that thing and we got it at last,with our own effort, yeah! that is the feeling that i'm trying to describe here...heheh

and for now, i WILL PRAY HARDER so that HE knows that i am very very serious with it and that i want it very badly.
and i know, HE WILL grant it.
it is just the matter of quick or slow.
and for that, i have to believe HIM and get hold to HIM tightly :)

i think, that's all for now

till then,

salam and bye bye bye

kesabaran yang indah ^_*

Friday, January 8, 2010

hari ni hari jumaat :)

salam and hi to all,

yess..as the tittle said, today is FRIDAY! and this is my fb' status too. no idea what to brag about although i feel like one.

penat sungguh rasa badan sejak beberapa hari kebelakangan ni. maybe sebab kelas yang mcm full jugak kot[ hehe...bajet mcm kelas full everyday :P]. so bila dah penat camtu, mood nak tulis blog ke, nak wat apa2 pun rasa mcm MALAS sgt2. heh~ biasa kan terjadi kat anda?

so, naseb baek lah sem ni pun aku bercuti 3 hari jugak- jumaat, sabtu dan ahad..best giler. memang rasa puas dapat cuti 3 hari mcm ni. huhu..

tapi bila cuti lama2 ni pun, rasa boring pulak. heh~ biasalah manusia tak pernah bersyukur :P

aku rasa mcm dah meracau je kat sini..entah apa2 yg ditulis. btw, biarlah ini kan blog aku a.k.a tmpat aku tulis apa2 yg aku nak..so, let it be! hoho

oklah, wanna stop here dulu.

till then,
salam and bye bye bye :)


oppsss...sebelum tu, selamat hari JUMAAT. yg lelaki, pergi2 la sembahyang jumaat tu..:P

Tuesday, January 5, 2010

those little things

salam and hi to all,

rasa bersemangat sikit nak post entry hari ini. bukan apa, maybe sebab ada sumthing in mind kot, so rasa nak share tu mcm kuat sikit, so, jadilah post hari ni :P

hari ni kelas agak full, dan aku rasa macam agak penat sikit. almaklumlah dari pagi smpai petang kelas non-stop except rehat sejam :( penat memang penat tapi bila dah duduk dengan kawan2, rasa penat tu mcm hilang, dengar dorang wat lawak, sembang2 tu mcm dah cukup untuk cover rasa penat tu ^_^ jiwang sikit..hahah

ok, before proceed, sajalah aku nak tanya,

penting tak benda2 kecil bagi anda?

definisi "kecil" ni maybe berbeza depend on persons. ok, let say, si A, pada dia benda2 mcm wish birthday kat kawan2, ucapan "sorry" bila buat salah adalah benda kecil dan kadang2 tak perlu pun etc..
[lebih kurang mcm ni la maksud benda2 kecil tu]

dan apa yang aku maksudkan benda kecil tu adalah perkara yang kadang2 kita tak nampak atau tak ambil kisah, tpi ia tetap berlaku dan kadang2 memberi IMPAK pada kita.

kadang2 benda2 kecil ni SANGAT penting. nampak je kecil tapi IMPAK atau KESAN dia sangat besar[pada sesetengah orang dan termasuk aku]
contohnya, macam ucap "terima kasih", "sorry" atau senyum kat kawan2 atau sesiapa saja. orang yang berurusan dengan kita mesti akan rasa dihargai atau appreciated bila kita beri respon yang sepatutnya kat diorang. dan kita pun secara tak langsung dah bina satu ikatan yang best dan rapat antara kita dan kawan2 . seronok tak dengar? :)

kadang2 bukan orang minta pun kita berterima kasih atas bantuan atau minta maaf kalau kita ada buat salah, tapi bila kita buat benda ni[minta maaf, ucap TQ etc] indirectly, orang yang tengah marah sebab kita buat salah kat dia tu, maybe akan datang balik rasionalnya dan terus tak jadi marah dah.
mesti korang pun pernah rasa mcm ni kan?
aku selalu rasa mcm ni...kdng2 kita tak bermksud nk suruh dia minta maaf klo dia ada buat silap tpi bila dia buat, TERUS jadi sejuk dan rasa mcm "tak apalah, aku dah lupakan pun benda ni". betul tak?

we always overseen these little things coz we likes to take thing for granted,
we always wants the easy way out, and it's a normal thing simply because WE ARE HUMAN! tapi janganlah selalu nak senang je sampaikan kita overseen benda2 mcm ni. tak seronok lah kan? :)

sebab tu, walaupun benda2 ni nampak mcm kecil dan tak penting [atau tak diberi perhatian sangat] tapi ia TETAP MEMBERI IMPAK kat seseorang tu.

************************imagine************************

kalaulah kita minta maaf bila kita buat salah dekat orang atau kawan,
kalaulah kita ucap terima kasih kat orang yang dah tolong kita,
kalaulah kita senyum kat orang yang kita jumpa

mesti kita rasa bahagia, seronok hari tu, kan?
dan indirectly, ia telah membantu kita to make our day ^^,

******************************************************

hmmm...dah agak panjang post hari ni, so oklah

till then,

salam and bye bye bye

p/s: again, tazkirah skit :P

TERIMA KASIH KERANA SUDI BACA POST INI :)

Monday, January 4, 2010

seribu impian

salam and hi to all,

resolution aku nak tulis satu entry untuk satu hari nmpaknya mcm dah tak jadi je...hhuhuh...dah cakap dah awal2, jgn hangat2 tahi ayam sudah..huhuh (takpe2 baru 2 hari je tak tulis, bleh dimaafkan lagi kot) :P

sebenarnya aku banyak(adala beberapa , tak bnyak mana pun)keje nak buat and nak esok, tapi entahlah, aku rasa cam nak tulis2 sumthing je mlm ni..huhu

takde apa pun sebenarnya nak tulis, even tajuk post kali ni pun,aku amik tajuk lagu coz aku suka lagu ni..best lagu ni, lirik dia pun takde la cam cintan cintun, sesuai la kalo nak dedicate ntuk kawan2 atau teman tapi mesra ke...heh~~

lagu ni agak evergreen dah kot, dan penyanyi dia pun mcm dah takde dah sekarang.. oklah, apa2 pun check this out

Disenjakala begini
Teringat kembali
Teman-teman lama dahulu
Yang pernah sama mengharungi
Pahit dan manis dirasa
Sehati sejiwa
Tak mungkin ku lupakan segala
Saat suka dan duka

Susah dan senang kita bersama
Rentasi rintangan yang ada
Tiada sempadan yang memisahkan
Kasih sesama kita walau badai tiba

Seribu impian pernah pun kita bina
Demi masa depan...
Tenggelam jauh dalam khayalan
Di buai alam mimpi

Kenangan lalu menjelma
Teringat kembali
Di ketika bergurau senda
Mesranya kita bersama

Seribu impian indah menghias jiwa
Bagaikan permata...
Setinggi langit biru, mimpi kita
Abadi selamanya...


kan kan? betul tak aku kata? lirik dia cam best je kalo nak dedicate kat kawan2 kan?

aku nak dedicatekan lagu ni kat kawan2 aku--> u know who u are :) dan kepada semualah yang kenal atau tak kenal aku pun, boleh je nak dengar lagu ni...

ketahuilah bahawa kawan2 ku semua, i am very very very thankful for having such great friends like you all---> again, u know who u are! :)

till then,
salam and bye bye bye ^^,

ohh! btw, video dia kat bawah ni...enjoy!

video

Sunday, January 3, 2010

my LOVES life :)

salam and hi to all,

i realised that i rarely put in photos in most of my posts here and it might be quite dull for some people. hehe...so sorry coz i am too lazy to upload the photos and need to alter and change here and there, so i ended up posting entries without any photos.

so, today i just want to share some photos of the LOVEssssss of my LIFE :) ehem ehem...it's not what u're thinking about(as if i can read ur mind :P)

LOVESSSSSSSSSS of my LIFE is actually MY BELOVED FAMILY!
(note how many "S" i've put in to show how much i loved my family)

so, why don't we let the pictures do the talking now :)















so sorry coz i cannot describe these pictures one by one since my blog template or whatever u call it, is a bit "GILER" and "BENGONG"..

before i pen off my post this time, i just want to say that

I LOVE LOVE LOVE LOVE LOVE LOVE LOVE MY FAMILY VERY VERY VERY VERY VERY MUCH!! (abaikan yg ni :P)

hehehe...

till then,
salam and bye bye bye

have a nice day, all~

Friday, January 1, 2010

first post of the day

salam and hi to all,

this would be my first post for this new year, 2010. may this year marks a GOOD and EXCELLENT year for me, insyaALLAH :)

i bet everyone is busy setting their resolution as new year is coming. so, what is exactly my so-called new year resolution? or do i have one? hehe :P
i do have one but i guess, there's no need for me to reveal it here, i might keep it to myself as it is a bit personal :)

but, one thing i can say is that, i am hoping that i can, at least write an entry a day. insyaALLAH. (jangan hangat2 tahi ayam ye :P) heheh

ok lah,

till then

salam and bye bye bye

p/s: ape daaa...bru je wat resolution nak tulis satu entry a day, ni tak smpai beberapa minit dah takde idea..heheh :P
(takpe2 at least aku tulis sumthing....huhuh)

may this year brings me never-ending joy and happiness,
may this year brings me excellent in everything i am doing,

may ALLAH bless :)