Thursday, December 29, 2011

i'm no perfect human being

aku harus akui yang aku adalah seorang yang defensive. dan emosional.

dan aku rasa kedua-dua watak ini adalah watak negatif. watak negatif yang mungkin boleh menyebabkan orang tidak sukakan aku. sebab itu aku selalu ada 'love-hate relationship' dengan diri aku sendiri *aku pernah kongsi pasal benda ni dulu*

kisahnya aku sedang latih diri untuk jadi positif dan sedia terima apa jua kritikan dan pertanyaan yang boleh buat aku naik bosan.

aku juga sedang berusaha untuk ubah diri aku menjadi lebih positif dan kurangkan sikap defensive, yang aku rasa boleh jadi penyebab utama kepada kerosakan hati suatu hari nanti.

dan aku juga gigih belajar untuk kawal dan handle emosi aku dengan lebih bijak dan berkesan.

tapi;

walau sekeras mana aku berusaha
walau segigih mana aku cuba

akan ada kadangnya aku tak daya untuk mengawalnya

jadi janganlah disalahkan aku bila aku sendiri tak tahu bagaimana nak hilangkan semua yang negatif ini dariku.

aku juga manusia biasa, aku tak sempurna.


*mode: negative*

Wednesday, December 28, 2011

of uncertainties and dissapoitments

**disclaimer: entry ini agak sedikit emosional, read at your own risk**

"Tak semua yang kau rancang kan berlaku, mungkin nasib tak menyebelahi aku
"- Yuna; Penakut


well, kebiasaan aku yang suka sangat kaitkan setiap lirik lagu dengan kisah kisah yang berlaku sehari-hari, jadi hari ni aku nak kaitkan entry aku dengan secebis lirik dari Yuna-Penakut.

to be honest, mula-mula aku dengar lagu ni, aku sangat tak suka rentaknya tambah-tambah bila sampai part Yuna nyanyi "ini tidak adil, tidak adil" tu..tak tahu kenapa aku tak suka sangat mendengarnya. tapi lama-lama bila dengar balik lagu ni sambil hayati lirik permulaannya, aku rasa it's soo true in every sense, dan berkait rapat dengan aku. tapi i'm not going to relate it with love story lovey dovey tu.

so to speak, sangat benarlah lirik lagu ni dengan kita semua. semua orang pasti punya perancangan tersendiri; tentang apa yang mereka mahukan atau apa yang ingin dicapai atau apa yang ingin dilakukan dalam hidup masing-masing, but i guess life is so not a bed of roses.

hidup ini tak seindah yang disangka kerana kita perlu berhadapan dengan cabaran, ujian dan pilihan setiap kali. dan akan tiba saatnya dimana tidak semua akan dapat apa yang dihajatkan atau dirancangkan. kenapa? well, ada yang kaitkan dengan nasib atau takdir, but i prefer to believe that ALLAH certainly has something special stored for me, hence He gave me this 6-months-and-counting-waiting-for-my-placement "test".

*positive thinking*

kecewa? MESTILAH. siapa yang tak kecewa? setelah menandatangani kontrak perkhidmatan selama 5 tahun di sekolah dan semua perbelanjaan pengajian selama 6 tahun ditanggung beres malahan dijanjikan pula dengan ganjaran kerja tetap yang menanti sejurus tamat pengajian, jadi kiranya ianya tidak berlaku seperti yang dijanjikan, now tell me SIAPA YANG TAK KECEWA?

never in history of our seniors did this kind of thing happened, and i don't know whether it was just us or the same thing will going to happen to my juniors. i don't know. i had enough of patience and determination and heart to be a teacher. seriously, if u ever asked me the question.

enough of the questions
"bila posting?"
"dah tahu ke posting kat mana?"
"kenapa lambat sangat posting korang eh?" sambil mata merenung sinis
"laa, tak posting lagi ke? dah lama kan habis belajar dulu" nada yang memerli

reaksi aku: senyap dan senyum kambing.
sebab aku tak punya jawapan untuk semua soalan 'membunuh' itu.

honestly, sekiranya kamu-kamu semua mahu tahu di mana aku akan ditempatkan, aku jauh sejuta kali lagi ingin mengetahuinya more than you do.

it hurts me very much when i myself didn't even know the date and you guys keep on asking me 'that' questions. seriously. i'm like a puppet having to portray my smiley face to the audiences when actually i'm crying inside.

please be a little empathy. if i know the placement, the date and all i'm surely will tell everyone in no minutes coz that would be the best news to be shared with, aint it?

*sorry if i got a bit emotional*

dan aku kira benarlah penantian itu satu penyiksaan kerana kita akan ditinggalkan dalam keadaan yang tak pasti/ tertanya-tanya/ uncertainties. penantian sangatlah memerlukan kepada kesabaran, dan seringkali kesabaran adalah benda paling susah yang dipunyai oleh manusia, secara amnya.

jangan ditanya pasal usaha, kerana hanya kami-kami yang mengalaminya sahaja tahu bagaimana kuatnya usaha rakan-rakan yang tak pernah kisah kamu-dari-maktab/ipg-dan-ipta-asalkan-semuanya-bernaung-dibawah-label-cohort4-yang-tak-posting2-lagi semuanya akan ditolong, twitter, perjumpaan dengan KPM- it is all done.

so I REALLY THANKED THEM for all the efforts dan moga2 ALLAH membalasnya kepada kalian.

dan sekiranya kamu tidak berada dalam keadaan ini, don't bother asking that type of questions that will make people hate you. *ouch, hate is really a strong word*

banyak lagi soalan yang lebih berguna dan molek untuk ditanya, kan?


try to walk in my shoes, then you'll know how it feels

Tuesday, December 13, 2011

dah tinggal 45 % aje :(

rasanya aku ni betul macam lalang la, maksudnya senang sangat berubah pendirian dan err berubah mood pun ye jugak. sebab lately ni aku rasa aku cepat je nak emo tapi lepas tu dah ok, i mean lepas beberapa saat/ minit kemudian, aku dah ok. hahaha aku rasa macam lawak pun ade, sebab sangat2 tak mature perangai macam ni :D

tapi bila difikir2 balik, betul ke aku ni memang cepat berubah pendirian? well, someone used to tell me that, and i don't know whether it's true or not. tapi another person pernah bagitahu aku yang aku bukannya tak tetap pendirian whatnot, aku cuma being considerate dan reti on how to give and take with people. sebab aku selalu cuba nak jadi neutral dan lakukan benda yang boleh senangkan hati semua pihak, so according to her, sebab tu lah aku senang ubah fikiran/ pendirian aku sebab nak suit dengan keadaan orng tu. haha truth is, aku sendiri pun tak tahu :D

so, recent condition aku adalah menunggu posting yang tak kunjung tiba lagi, lansung tak nampak batang hidung kat mana-mana sekalipun. adoih, aku dah sampai tahap pasrah dan kecewa yang teramat(kuasa seratus) sangat dah ni, sampaikan sekarang ni target aku adalah untuk tunggu contract 5 years dgn government tu tamat dan jadi invalid, so kalau by jun 2012 pun masih lagi tak dapat posting, then aku akan teruskan dengan hasrat aku yang satu ni, apakah dia?jeng jeng jeng rahsiaaaaa :D

hahaha, to be honest, aku dah hilang semangat dan minat nak jadi cikgu. rasa macam nak buat kerja yang tak melibatkan orang ramai lansung, macam cita2 asal aku dulu2 tu. seriously, agak lama dan payah jugak aku nak buang ketidaksukaan aku yang satu ni- deal dengan orang ramai tambah2 public yang kita tak kenal lansung. kalau dulu aku akan elakkan dari buat kerja dengan orang, aku akan pilih dengan benda2 yang tak hidup, macam bekerja dengan figures ataupun apa saja benda yang tak ada nyawa. tapi, alih2 ketidaksukaan aku ni lah yang akan jadi benda yang aku akan buat setiap hari. sebab tu kot ada orang kata jangan terlalu membenci sesuatu kelak ia akan jadi benda yang paling dekat dengan kita. see, memang betul pun..

but, that was then. masa aku masih lagi ada semangat nak posting dan mengajar kat sekolah sume2, tapi sekarang ni meter minat tu dah semakin menurun dan aku rasa tinggal 45% je kot. susah payah aku train diri aku untuk suka dan rasa enjoy kerja dengan manusia, tapi kesudahannya macam ni. SANGAT KECEWA :( :( :( :( :(

so, for this time being, i'll just wait and see what ALLAH has in store for me and friends. just hoping that this endless waiting will not last so long, dan aku dapat kerja cepat2.

cepat cepat sementara semangat masih ada 45% ni! and hopefully if i get the posting next year 2012, aku masih berjaya terapkan apa yang aku nak buat dengan diri aku waktu tengah bersemangat tunggu posting 7 months ago!

Friday, December 9, 2011

#random

rasanya sejak duduk rumah goyang kaki tak buat apa ni aku dah lost count dengan tarikh dan hari, sampaikan ada kalanya lupa hari ni berapa haribulan. tapi selalu ingat hari apa dengan bantuan rancangan tv :D :D

selalu juga terlupa dengan banyak benda yang dulu pernah jadi kebiasaan aku (masa masih lagi bergelar pelajar) dan rasa kekok nak buat benda yang sama sebab status yang dah bertukar ni (bukan marital status ye)

dan sejak jadi penganggur terhormat ni aku rasa aku semakin tak produktif, tambah2 bila musim cuti sekolah bermula. kalau dulu sibuk juga tolong-tolong mana yang patut- memasak, kemas rumah, basuh baju, jemur baju, siram pokok etc tapi sejak cuti sekolah ni semuanya dah diambil alih oleh mem besar :D

tapi aku rasa sejak habis belajar hari tu, macam-macam benda aku dah lalui dan rasai, ada yang best, ada yang tak best, ada yang so-so, ada yang okla, ada yang giler sangat best etc. ada hikmah kot di sebalik semua ni.

aku nak percaya yang ALLAH dah tetapkan segalanya buat aku, aku hanya perlu tunggu masa itu tiba aje, dan perlu SABAR.

kesabaran yang indah :)

Wednesday, December 7, 2011

putus harapan

aku kira aku sudah putus harapan.


putus harapan dan sudah payah untuk percaya janji-janji manis manusia. sebab kesudahannya, aku yang kecewa.

dan akan tiba satu saat dimana apabila harapan itu terlalu tinggi menggunung, dan jika tidak terjadi seperti yang diharapkan, maka perasaan kecewa itu ibarat kaca yang terhempas ke bumi, berderai seribu kepingan kecil, yang tajam menikam kaki.

perasaan kecewa yang tak tergambar dan tak dapat dijelaskan.

sangat kecewa.

SANGAT.

walaupun aku cuba untuk pujuk diri untuk percaya semua ini adalah dugaanNya, tapi jauh di sudut hati, aku masih lagi kecewa.

SANGAT kecewa.

dan sampai satu saat ini, aku sudah putus harapan.

putus.harapan.

tapi aku tahu Dia masih ada untuk tenangkan aku. Dia yang tak pernah mungkiri janji, Dia yang sedia ada disisi aku dan Dia yang selalu tahu apa yang dibuatNya ada sebab tersembunyi.


Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan sembahyang; dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyu';



terima kasih ALLAH untuk kekuatan ini :)



Tuesday, December 6, 2011

define happiness

i guess everyone has their own definition of happiness.

last sunday, when i was in the car with my family, at the traffic light, i saw a couple- an indian husband and a chinese wife were eating fresh fruits happily on an old motorcycle. i saw the wife resting her hand on her husband's shoulder while eating fresh ciku and the husband trying so hard to keep the motorcycle balanced using his old legs, and at the same time was eating fresh papaya too!

i can tell that their financial state was not that good by looking at their condition; the bike, the appearance and such (mind you but i'm not being a judgemental person here) but above all, they both looked genuinely happy in their own world. oh and there were some chit-chatting and laughter too. so romantic! :D

though the man had to endure the heaviness of the motorcyle so that the wife is comfortable on her seat, i guess he likes what he's doing coz he can still enjoy his fruit no matter what. and the woman looked ease in her place and seemed really confident with her husband that they wont fell off from the old motorcycle.

so define happiness.

there are many ways in which we can find happiness and it doesn't have to be all perfect- with luxury condition, good things and etc. but it can be in any condition as long as those who involved feels happy about it.

some might feel that jumping while pictures were taken was sooo excited and fun! :P

some children might feel happy if they got to eat their favourite food, be it their mother's cooking or some junk food, though the food is not expensive or any fried chicken from KFC or such; but to some other children, their happiness might be when they get to play their favourite toys.

and for some person, getting the chances to go to shopping malls or some fancy places is already enough for them to enjoy though that mall has nothing except for groceries and is a market-like mall, but for some, they might feel that this kind of place is soo yesterday and feels like home is the best place to be in.

some might feel that teasing and socialising with sibings is happier and funnier things to do in life :D

some other people are happy to get their own favourite books or 'special' items that they had longed for all this while, but there might be some who only feels happy only if they got to go to their favourite places or hanging out with friends.

some might feel happy if they get to picnic with dear friends at the park on a sunny day! :D

i reckon each one of us do have our own meaning of happiness,and it definitely differs according to our needs, preferences, condition etc. it's alright to feel happy in anything and anytime we want, learn to be grateful and accept what we have now before we might miss it later.

so, define happiness.


well, have you got your own definition of happiness? i've already got mine ;)



Being happy doesn't mean that everything is perfect.
It means that you've decided to look beyond the imperfections.
- Anonymous



Saturday, December 3, 2011

learn to appreciate the way we are

You made me insecure, told me I wasn't good enough
But who are you to judge
When you're a diamond in the rough
I'm sure you got some things
You'd like to change about yourself
But when it comes to me
I wouldn't want to be anybody else
I'm no beauty queen, I'm just beautiful me
*who says-selena gomez*

it's good to listen to songs which had beautiful and good lyrics. it somehow can (might) boost up one's confidence. i enjoy good songs with insightful lyrics :)

i like those lyrics above coz they are really true in a sense that every one of us is special in our own way. there's no single person in the world who ought to be judged for who they are.

to be honest, i am a person with low self-esteem. and the fact that my mind likes to think negatively (which later developed into a habit) adds on to that minus point. i am not really a confident person you see, that is why i always like to compare myself with others. i know it's not a good attitude and habit hence i'm trying really hard to 'throw' that negative image of mine :(

but i guess as time goes by, i managed to get rid from the image of the old me; that negative-minded person. i developed the new me; positive-minded, easy-to-go-along-with kind of person and most of all, a grateful yet confident character.

i'm still trying to be a good person and once in a bluemoon, i might 'return' to the old me. well, that is what we call the stages of changes. one can never change in a blink of eyes, it definitely takes time but as long as we change, it's already
good enough for me.

so, do you have our own fave song? with some beautiful lyrics?

i'm sure all of us do :)


The simplest things bring the biggest smiles

Thursday, December 1, 2011

random thought

it's amazing to see how each different letters are combine to create good words and how different words makes good sentences. i've always adore and jealous of how most writers get to pen down their thoughts and ideas beautifully and inspiringly, with the use of same letters and words we encounter in our own book or dictionary!

we might have the same ideas or thoughts with other people, but how every one of us writes it down will never be the same. some people are able to write such a long sentences to convey theirs but others might not.

once, i also have the thought of becoming a writer or journalist. why? first of all, coz i like reading and then writing. secondly, coz i want to travel around the world and being able to report about what had happened in other countries was really cool; at that time.

recently, i had this kind of hobby; err i don't know whether it's really a hobby or not, but i sort of like to analyse or read or see how different people pen down their thoughts. i've been comparing few peoples; some of them are famous writers, some are leaders, some are friends, and some are good and great bloggers. i get to see how different they are, how different their style of writings are and how all the differences they made add on to the flavour and makes it very 'tasty' indeed. and they are using ordinary letters and ordinary words which i'm sure any of us knows and are familiar with.

and it's their style and creativity which captured me the most; for they make beautiful stories and sentences and quotes etc.

i wish to write beautiful stories too, one day. and glad to have reading and writing as my passions :)

this picture has got nothing to do with the entry. saja letak :P


of december and number one

sejak dari dulu lagi aku suka sangat dengan bulan december dan nombor 1. aku pun tak tau kenapa.

honestly, salah satu sebab kenapa aku suka nombor 1 dan bulan december adalah sebab aku rasa tarikh ni macam agak irony sikit. kenapa? well, nombor 1 adalah nombor pertama dalam senarai nombor di dunia dan december adalah bulan terakhir dalam gregorian calendar. so, bila kedua-duanya digabungkan sekali, ia jadi sangat bertentangan dan unik. tapi ni menurut pendapat akulah :D :D
hahahaha padahal sebab tarikh ni tarikh birthday aku

aku juga suka nombor 1 sebab nombor 1 ni macam superior, it's like everybody wants number one. nombor 1 menunjukkan juara, champion, pemenang etc. secara psikologinya. dan semua orang hendakkan atau berebutkan untuk dapat tempat pertama, tak kira tua atau muda. kalau budak sekolah mesti berlumba-lumba nak dapat nombor 1 dalam kelas/ tingkatan dan bagi orang dewasa, bersaing untuk dapatkan nombor 1 dalam segalanya terutama kerjaya. nak jadi top of the top. macam yang aku katakan tadi, nombor satu adalah superior.december pula banyak menghimpunkan perkara2 dan benda2 penting yang agak personal bagi aku. samada ia berkaitan dengan diri aku, keluarga mahupun kawan2. dulu-dulu masa sekolah rendah, aku suka dengan bulan december atau bulan 12 sebab waktu ni adalah cuti sekolah. dan pengertian december aku pada waktu tu adalah semata-mata cuti atau holidays which means balik kampung time! tapi, as time flies, semua tu dah tak sama lagi. bulan 12 terasa semakin singkat dan kadang2 tak rasa langsung dah sampai hujung tahun.

aku tak berapa suka sangat januari sebab aku rasa januari ni macam hari isnin; monday blues katakan. mungkin sebab januari adalah permulaan untuk tahun baru dalam kalendar gregory yang mana semuanya akan bermula semula. semuanya akan dimulakan dengan baru dan aku kurang gemar sikit terutamanya dengan benda2 permulaan macam ni :D

well, whatever it is, today is my special day! i'm growing older day by day and hopefully mature too.

may ALLAH grants all my wishes and bless me with his never ending rahmah and success and happiness

happy birthday to me :)
p/s: yess, i'm 24 years old :D

Wednesday, November 30, 2011

perihal cuti

aku selalu teringin nak pergi berjalan-jalan dekat tempat orang (baca: melancong), sejak dari zaman sekolah rendah lagi. masa aku kecik- kecik dulu selalu berangan nak belajar kat oversea sebaba nak rasa pengalaman main salji dan buat snowman macam yang selalu tengok dalam tv.

dan bila dah besar dan semakin menginjak dewasa, aku masih lagi belum ada peluang nak pergi ke tempat orang. kecewa jugak sebab angan2 masa kecik dulu tak jadi kenyataan, tapi rasa bersyukur juga walaupun tak dapat belajar di oversea pun, at least aku dapat rasa hidup berjauhan dari keluarga.

dan bagi aku, peluang dan pengalaman timba ilmu di negeri orang selain dari kedah dan terengganu, adalah sangat berharga. sebab aku belajar banyak sangat benda2 yang indirectly dapat matangkan aku. BANYAK.

pa dan ma tak suka sangat berjalan, maksud aku melancong ke tempat orang. sebab bagi diorang berjalan macam tu lebih banyak membazir dari bagi kebaikan, sebab macam2 yang diorang kena fikir-accomodation, makan minum, belanja shopping, transport pergi balik etc. kitorang ikut aje, so the burden is not on us :D :D

atas sebab tu kot kitorang adik beradik jarang dapat berjalan-jalan walaupun kat malaysia ni sendiri. dan nasib baiklah kampung aku dekat terengganu, kalau tak lagilah tak pergi mana-mana. terperap je dekat utara ni.

pa paling tak suka pergi sesuatu tempat kalau dia tak fasih atau familiar dengan jalan-jalan kat situ. sebab dia tak suka sesat. pernah satu kali tu pergi johor untuk convo pa, kitorang tersesat jalan dan kena buat u-turn yang aku rasa paling panjang aku pernah tengok. habis semua kena marah teruk hari tu, dan buatkan mood semua orang jadi down. well, pa kan macam emo sikit dulu2, bak kata coy. tak gitu coy? :D

kitorang adik beradik banyak berjalan dengan kawan2 untuk pergi kemana-mana, maksud aku tempat selain dari utara dan timur. kalau nak pergi selatan macam melaka, johor, negeri sembilan semua tu, bertuahlah sangat kalau dapat jalan2 dengan keluarga. memang jarang sangat kecuali kalau ada event keluarga atau hal2 yang berkaitan.

satu sebab lagi, pa sangat sibuk. SANGAT. dan tuntutan waktu kerja dia yang berbeza dengan ma buatkan peluang atau hari untuk kitorang dapat berjalan-jalan satu keluarga adalah sangat jarang. kalau pa cuti, ma kerja; kalau ma cuti, pa kerja. tapi sejak akhir-akhir ni, sejak kitorang dah agak dewasa sikit, hal ni jadi makin fleksibel. pa jadi lebih kurang mudah nak ambil cuti. pa bukan jenis orang yang suka ambik kesempatan atas amanah yang orang berikan pada dia, sebab tu dia sangat susah nak ambil cuti kalau tiada hal2 penting. dia rasa keperluan untuk kerja perlu setimpal dengan nilai gaji yang dia dapat which definitely makes us have no say in this matter.

so, aktiviti kitorang adik beradik masa cuti sekolah adalah duduk di rumah dan buat apa2 saja yang kami suka- bergaduh, buat bising, pergi jalan2 kat shopping complex, makan sampai kembung perut, tido sampai puas, tengok tv sampai lebam etc. sebab tu bila buka aje cuti sekolah, automatik berat badan akan naik :D

walaupun kitorang jarang dapat peluang berjalan-jalan cuti- cuti malaysia, kitorang tetap enjoy dan SUKA berada di rumah. sebab kat rumah ni ada segalanya dan aku rasa

rumahku syurgaku :)

(Arab St. , Singapore 2011)

p/s: gambar kat atas ni masa pergi singapore last november 2011, menghadiri wedding saudara sesama islam. well, macam yang aku tulis kat atas ni, pergi dengan sepupu dan ayah sedara aje :)

Monday, October 24, 2011

risiko janji

jika kerbau dipegang pada talinya, manusia pula dipegang pada janjinya.

dan janji2 manusia selalunya tidak dapat dipegang sangat, nanti terkecewa jadinya.

aku juga sedang kecewa sekarang, kecewa sebab terlalu berpegang pada janji2 manusia.

aku tahu realiti itu, sebab aku dah banyak kali 'terkena'. tapi kali ini, entah kenapa aku masih lagi degil untuk ambil risiko itu.

dan seperti dijangka, aku kecewa lagi.

perasaan hati yang kecewa itu, hanya orang yang melaluinya saja dapat rasa. ia bukan buat kita sedih atau rasa nak menangis, tapi lebih kepada perasaan putus asa atau geram atau malas nak ambil kisah.

tapi, kenapa ya, walaupun sekian kalinya terkecewa, masih ada lagi yang sanggup ambil risiko itu? aku tak terkecuali

lone ranger. no?

For in the end, freedom is a personal and lonely battle; and one faces down fears of today so that those of tomorrow might be engaged.

i guess human are destined to be alone, to some extent. coz sometimes it's difficult for us to really understand others or even let them understand us.

mingling or socializing with people can be very hard at times, simply because human are different in their own way. the way we behave or our natural conduct varies and that variation may not bring happiness or contentment to all.
there would be those who are hurt at the end of the day, just because we unintendedly said the wrong things or might do something they didn't like etc.

so, the easy way out is to be lone ranger, and the world will only revolves around me, myself and i.

and as i said before, we can only depend on our own self, to console our broken heart or even to manage our emotion. nobody will never know how we feel inside; coz what we show may not be true after all.

starts to love ur own self today.

i do feel alone in this world, at the moment, but i know Allah is right besides me every now and then :)

Thursday, October 20, 2011

the complicated me

smile though your heart is aching

i always had this kind of love-hate relationship with myself, i don't know why; but once in a bluemoon, it'll come and 'attack' me.

i hate it, i hate it very much, coz when i'm in that condition, i can be the most annoying person u've ever met and u won't like me instantly.

and i also had this kind of emotionalisnale(as my cousin named it) which i afraid is within me ever since i wasn't born yet.

and i hate it, i hate it very much. i don't know what to do and the least i can do is to console and motivate myself with positive thoughts found in the internet(see, i can't even find words on my own!)

“We don’t see the things the way they are. We see things the way WE are.”

“If you change the way you look at things, the things you look at change.”

bila kenangan itu menjelma

aku berhenti berharap
dan menunggu datang gelap


sayup-sayup lagu dendangan sheila on 7 kedengaran dari corong radio petang itu.
"ah, tepat sekali kena atas batang hidung aku sendiri"
bosan berada di rumah sejak pagi memaksaku sedikit rajin dan baik hati menemankan kakak mengambil adik pulang dari kelas tuisyen di bandar. masuk saja ke dalam kereta, tangan ligat menekan siaran radio kegemaran, seperti rutin sahaja.

lirik lagu itu mampu buat aku tersenyum tanpa kata, kerana ia memang sangat 'kena' dengan situasi aku sekarang.
"aduh, bilalah keputusan posting nak keluar ni? aku dah bosan tunggu"
keluhan itu hanya tersekat di anak tekak sahaja, tidak terkeluar dari mulut, bukan apa, aku jadi malas untuk menjawab pertanyaan orang-orang di sekeliling yang aku kira asyik kedengaran sejak mula habis belajar lagi.
aku sendiri pun sangat mengharapkan waktu itu tiba, jadi tolonglah faham, bila soalan yang sama diulang tanya, ia mendera hatiku :(

bukan tidak dicuba telefon dan berhubung dengan rakan-rakan berbincangkan perihal posting yang tak kunjung tiba lagi, malah beribu-ribu kali dan topik yang sama akan jadi kegemaran semua orang. semua pakat hendak jadi ahli nujum meneka tarikh yang sebenar kami akan dipostingkan. namu, setakat ini, semuanya hampa.

hubungan dengan rakan-rakan menjadi erat kembali walaupun hanya berhubung lewat facebook. mungkin ada hikmahnya Allah 'melewatkan' tarikh penempatan batch kami; supaya dapat membina dan merapatkan kembali jurang persahabatan yang dulu pernah goyah hanya kerana semua 73 kami berlainan cara pemikiran dan perangai.
mungkin tak berapa matang pun ada juga.


bila tiba saat ini, kami kembali punya rasa yang sama dan semua orang saling sokong menyokong dan tolong menolong apa yang patut. aku bangga punya teman seperti mereka, walau secara lahirnya kami sudah tiada apa-apa ikatan, maksud aku semuanya sudah habis belajar dan usai graduasi, secara automatisnya semua akan sibuk dengan urusan hidup masing-masing, namu masih punya masa dan tempat buat teman-teman seperjuangan.
sesungguhnya aku bangga menjadi sebahagian dari mereka dan memori indah itu.

terbayang di minda bagaimana gigihnya mereka berjuang supaya elaun pelajar dimasukkan pada masanya, dan seringkali kami berjaya, walaupun terpaksa merasa apa itu erti ikat perut dan berjimat-cermat dahulu.
bagaimana kami bekerjasama menyiapkan barang-barang dan props semasa ditugakan untuk mengadakan bengkel di sekolah-sekolah, oh betapa indahnya dan eratnya kami saat itu.
dan aku bersyukur, walau apapun yang pernah berlaku di antara kami beramai-ramai, itu pasti akan menjadi kenangan terindah semua orang.

aku sangat pasti.

***********************************************************

lalu lintas petang itu agak sibuk, sebab hujan barangkali.
pergerakan kereta jadi lambat seperti kura-kura tetapi tidaklah sampai tahap berhenti lama.

fuh, nasib baik, kalau tak masaklah dalam kereta ni.

Wednesday, October 19, 2011

that little yet meaningful conversation

i've had this little conversation with my father on the way back from terengganu last week. i don't really remember the main point which lead to this eye-opening conversation, but it was something true and new and i guess i'll hold on to it like forever.

so, he was suggesting to me that it's better if i can further my studies since according to him, there were huge opportunity awaited me in the future. as i'm taking english, so the chances are higher for me to venture into something different from what i've been learning all this while. i agreed to his suggestion and loved it to bits since i myself have that kind of plan for my future too.

and i answered him, "well, we'll see if luck is on my side, then sooner or later i'll get the chance" "tengoklah kalau ada rezeki, adalah peluang tu"

having said that, father quickly corrected me not to use the word "if and only if " or "kalau ada rezeki" coz he said that Allah is kind and generous enough for He gave us everything we wanted and asked for regardless of our races or religion, be it Muslim, Christian, Buddhist, Jewish etc.

He gave blessings, sustenance(rezeki), safety, health, wealth, good food, oxygen whatnot to everyone in the whole universe though the person is not a Muslim. that is why Allah is the Most Generous and the Most Merciful; for He showered us with endless and priceless pleasure and enjoyment and blessings etc in this world.

and that rezeki (sustenance) is everywhere on earth, everyone is entitled to it, so it's up to us how we are going to get it; like father said "of course with efforts and hard work".

well, no things are easy and free, there'll always a price to pay, be it with money, energy, time or anything.

all this while i had this wrong concept in mind and i sorta like to say "if and only if luck was on my side" or even "kalau ada rezeki" or even "kalaulah". so lesson learned, i'll never ever said that again coz the thing is, rezeki or sustenance or luck were there anytime anywhere for us, what we need is little effort to get it.

this little conversation had really opened my eyes and i got to learn that sometimes, things are not always they appear to be, but rather its our opinion or mind which mould it to be the way they are. always learn to read between the lines and it's hidden meaning.

so, that was it. till then

rezeki itu ada dimana-mana, carilah

Tuesday, October 18, 2011

there's still hope

You can take everything I have
You can break everything I am
Like I'm made of glass
Like I'm made of paper
Go on and try to tear me down
I will be rising from the ground
Like a skyscraper
Like a skyscraper


i've always thought that there will be the time when we only have to depend on our own, not even family, relatives or close friends can help us. and i guess i was right after all.

i'm jobless but that doesn't mean i'm hopeless, i still believe in miracle. it do happens :)



:D

happy and sad moments are part of life, accept it!

i guess the tittle has said it all, happy and sad moments are definitely part of life, and we have to accept it for whatever reason.

well, many things happened lately. some are meant to be shared with others but some are not, maybe it's a bit personal.

so, the fact that i'm lazy and that's the sole reason why i seldom updated this blog. i used to think of closed it down but not for the moment, maybe in the near future :/

Alhamdulillah i'm officially a graduate and had my convo last 5th october. it was a great feeling indeed, its a mixed of feelings i should say- proud, nervous, happy, joy, sad, that walking-down-the-memory-lane kind of feeling but gay would be the best to top it all!

still remember the moment walking towards the pro cancellor and received the scroll from her. oh my, a great feeling indeed! this is it, this is the moment that i've been waiting and longed for so long :D i know its lame but who cares, its my blog anyway :D :D

am a happy girl at that :D


sadly, the happy moment didn't last that long i guess after i received another news. a shocking one, my grandmother was very ill and refused to eat any kind of food, she only accepted water which makes her tiny body to grow tinier and her condition was really really really sad. pictures sent by my cousin shocked us to bits and that's why all of a sudden, my parents made a quick decision they've ever made(i guess so) and off we(father, mother and i) went back to terengganu that tuesday midnight.

Alhamdulillah all praises are due to Allah for He made our journey easy and safe. that 5 hours of journey was the longest in my life due to the fact that everyone in the car kept on thinking and praying everything will be just fine. it seemed like we are the only car on the road that night together with trailers and lorries which made it a bit dangerous to speed, but above all we arrived safely.

looking at tok's real condition and situation made me wept, afraid that we might lose her. but Allah definitely has His own plan and who am i to question? i got to take care of her for two consecutive days and deep down, i felt relieved and satisfied since i'm able to be beside her towards the end of her life. so to speak, tok left us on thursday night in between mahgrib and isya' and may her soul rest in peace.

speaking about her, my grandmother whom we called 'tok' is the kindest and best person in the whole wide world. i've never saw her mad and she's been a very very very very good wife, mother, grandmother, sibling and friends to those who've known to her. you will never wanted to talk something bad about her, coz it will make you feel guilty afterwards. and i'm truly blessed having the chance to have her as my tok and to know her great personality :)

tok, Na doakan supaya ALLAH ampunkan dosa2 tok yang lalu, semoga roh tok ditempatkan di kalangan hamba2 ALLAH yang beriman dan soleh. tidur dan rehatlah sepuas-puasnya tok dan bergembiralah di sana. we'll always remember you :')

Everyone shall taste death. And only on the Day of Resurrection shall you be paid your wages in full. And whoever is removed away from the Fire and admitted to Paradise, he indeed is successful. The life of this world is only the enjoyment of deception (a deceiving thing).
[Ali I'mran; 185]

to Allah we belong and to Him we shall return

i guess that's all for this time being. till then

Tuesday, September 20, 2011

random rantings

macam-macam benda yang ada dalam kepala aku, tapi at last, hanya mampu merenung monitor laptop dan keypad saja. tak terkeluar apa yang ada dalam fikiran
*aku selalu rasa fikiran aku lebih cepat dari mulut da
n tangan :( *

sebenarnya, aku tengah counting days untuk ambil jubah dan convo day di um, tapi mugkin lebih look forward untuk convo tu sendiri. setelah 6 tahun menelan air liur melihat orang lain menggengam skrol, akhirnya tiba giliran aku pula. dan ini sebenarnya adalah satu peluang yang baik untuk jumpa balik dengan kawan-kawan yang dah agak berbulan-bulan tak bersua muka.

status terbaru, aku masih lagi counting days untuk posting. alahai lambatnya nak boleh posting, aku dah puas mengira rintik hujan, habis buku-buku dan novel cintan cintun lunyai dikerjakan (ok, ini exaggerated saja), tapi khabar posting tak kunjung tiba lagi. dengar khabarnya kawan-kawan KPLI dah tahu tarikh untuk posting cuma status tempat sahaja masih lagi misteri. tapi takpe, at least half of the job is done.

kawan-kawan satu batch dengan aku masih lagi berteka-teki dan masing-masing nak jadi ahli nujum meneka bilakah tarikh keramat dan tempat misteri yang bakal menerima kami, guru-guru baru yang dididik dengan ilmu pendidikan 6 tahun lamanya. ibarat gunung berapi yang sudah tidak sabar-sabar mahu memuntahkan laharnya.

akhir-akhir ni aku rasa aku ni seorang yang amat pemikir. macam-macam benda yang aku fikirkan, baik kecil mahupun besar. dan semua tu cukup untuk buat kepala aku berserabut. dan bila kepalaku berserabut, ia akan mendorong aku untuk jadi emosional. faham-faham sajalah bila emosi mengepalai jiwa seseorang tu, pastilah fikiran dan kata-kata menjadi tak seiring. dan hati tu senang sangat nak jadi pendendam dan pemarah. aduhai aduhai :(

bila difikir-fikir balik, dimana letaknya nilai kematangan seorang aku ini bila tahap emosi pun sudah tidak terkawal. mungkin sebab tu kot kalau aku marah atau kecil hati, aku lebih selesa untuk jadi senyap, supaya aku dapat rasionalkan pemikiran aku supaya selari dengan kata-kata, dan benda ni dapat elakkan aku dari berkata sesuatu yang boleh buat orang lain terasa atau sakit. 5 minit atau 10 minit kemudian aku akan ok dan kembali seperti biasa. itulah aku, pelik tapi benar :)

menunggu dan terus menunggu, kesabaran yang indah

bye bye

Monday, September 12, 2011

bila rasa gembira hentak kaki :D

mode: excited :D

after 6 years of hard work, tears and never-ending challenges, at last i had officially ended my study around mid may this year. and what excites me the most is the grad day! can't wait for that meaningful moment in my life- imagine i have been 'pictured' the day since i entered my first year of degree. hahaha, am so naive at that time.

anyway, the g-day will be in october, october the fifth to be exact. and i'm a happy girl at the moment.

yet, amidst all the graduation thingy excitement, i'm still patiently waiting for my placement in schools. hopefully, it will end so soon. cannot bear the boredom anymore, i wanna be a working people y'know :D

killing time is my latest job for now, so i guess I AM OFFICIALLY A REAL PROCRASTINATOR coz i'd do nothing except for old bored routine everyday. i'm not the type of person who likes to do same thing everyday, i like to do something different, yet i don't have enough sources or enough partners in crime to join me,

so here i am, a jobless person [owh how i hate this :( ]

till then, bye

Wednesday, August 17, 2011

malam seribu bulan

Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang

Sesungguhnya kami Telah menurunkannya (Al Quran) pada malam Lailatul-qadr.
Dan tahukah kamu apakah malam kemuliaan itu?
Malam kemuliaan itu lebih baik dari seribu bulan.
Pada malam itu turun para malaikat dan malaikat Jibril dengan izin Tuhannya untuk mengatur segala urusan.
Sejahteralah (malam itu) sampai terbit fajar.

Thursday, August 11, 2011

of blessings and being thankful


have we ever count how much blessings ALLAH have given to us?
it's countless.

nikmat hidup
nikmat Islam
nikmat iman
nikmat sempurna pancaindera-mata, hidung, mulut, telinga, kaki, tangan, badan
nikmat kesihatan
nikmat rezeki yang melimpah ruah
nikmat kesenangan masa dan hidup
nikmat sebagai perempuan
nikmat sebagai lelaki
nikmat akal
nikmat ilmu
nikmat lahir di Malaysia
nikmat jadi anak kepada ibu bapa kita
.
.
.
.
.
.
.
.
and the list goes on (tak tertulis segala nikmat di sini)

so, apa yang kita boleh buat?
sebab kita tak akan mampu untuk membalasnya.

tepuk dada, tanya iman
tepuk dada, tanya ilmu
tepuk dada, tanya diri


Allah Maha Besar dan segala puji bagi Allah dengan banyaknya.
Maha suci Allah sepanjang pagi dan petang.
Aku hadapkan wajahku bagi Tuhan yang mencipta langit dan bumi,
dengan suasana lurus dan berserah diri
dan aku bukan dari golongan orang musyrik.
Sesungguhnya solatku, Ibadatku, hidupku, matiku adalah untuk Allah Tuhan sekelian alam.
Tidak ada sekutu bagiNya dan kepadaku diperintahkan untuk tidak menyekutukan bagiNya
dan aku dari golongan orang Islam.











THANK YOU, ALLAH
for everything.

Tuesday, August 9, 2011

oh so random


dulu-dulu pernah ada impian itu.
tapi sekarang sudah hilang entah kemana semangatnya; yang satu saat itu amat membara.
perubahan masa, mungkin.
persekitaran juga. semuanya berkait.

jangan disalahkan benda lain bila diri sendiri yang tidak mahu mengubahnya
lantas, diberinya alasan tidak mampu melaksanakannya
itu semua omong kosong para pendusta
kata-kata lapuk yang sudah acap kali jadi halwa telinga kecil itu.

sungguh dia mahu impian itu bernyala semula
tapi, bagaimana?
adakah perlu ditunggu sahaja saat detik emas itu kembali?
atau adakah perlu dicari di sekitarnya?
buntu. mencengkam perasaan ini.

*************************************************************

disclaimer: ini bukan mengenai heart broken kata omputih. ini adalah saja-saja nak cuba try test bakat terpendam (ada ke? )

sekali lagi, entri ni adalah hasil rendaman beberapa bulan sebelum ramadhan menjelma. masa itu, aku yang jobless (buat masa ni) konon-konon berfikir-fikir nak tulis buku dan jadi penulis (dah tak ingat gamak nak jadi cikgu tu).

tapi harapan tinggal impian, aku ketandusan idea sekerat jalan masa tu. dan tadi, tiba-tiba dapat ilham baharu, sebab tu ada entri ni :D

alaaaaa...puisi tahapaapaentah, tu pun nak bangga ke?

N.A.T.O

salam and hi to all,

have you ever heard of the acronym NATO? i bet most of us have aite?

well, NATO; so to speak is the abbreviation from North Atlantic Treaty Organisation, an intergovernmental military alliance which constitute a system of collective defence. from what i understand, several countries in the world are making an alliance called NATO which requires all members to back up and defense each other to response in any attack by any external party (other than the alliance members). thanks mr google and wikipedia :)

however, i'm not going to write about NATO, UN, UNESCO anything about that yada yada yada,

but still, using the same acronym- NATO, it definitely means something different to me.

back then when i was still in college doing my foundation studies, one of my lecturer used to nag us about the habit of speaking up unnecessarily at the wrong time. all of us, including me, we had this kind of attitude where when it comes to studies or any academic related stuff, we didn't dare to speak up our mind boldly, but we like it best to talk about anything we wanted when we actually didn't have to.

for example, during exam or simply when the lecturer was in front of the class. we would talk and talk and talk like there's no tomorrow until they had to stop us. and she used to say this one statement sound sorta " you guys really like to talk don't you. you guys are like NATO, No Action Talk Only"

it was quite harsh and sarcastic, but i knew her intention was good. she just wanted us to prioritize and focus on what we had to do(at that time).

using the same concept of NATO, later i realized that it was true in every way. people won't respect us if we only talk without taking any actions towards accomplishing it. its like we don't walk the talk.

so you see, it's hard to gain people's attention until we prove them that we really mean what we say, the same goes to respect; it's simple- you didn't respect me, then i won't respect you. that's what the idiom no pain, no gain literally mean.

little did we know that the more we talk, the greater the chances are for us to indirectly exhibit our weaknesses to others.

in one of the book i read before, mencari makna hidup by parlidungan marpaung, it's in malay by the way, however i won't translate it to english to retain the original meaning. besides, if i were to translate, chances are i might alter the whole meaning of it :D

sama ada baik ataupun buruk, percakapan anda adalah iklan diri anda. setiap kali anda berkata-kata, anda membiarkan orang lain menilai anda. tutup mulut anda dan orang lain tidak tahu betapa ceteknya pengetahuan anda. buka mulut anda, kecetekan pengetahuan anda tidak diragui lagi

so, i guess this quote above have speak to itself. don't simply let others know our weaknesses or how limited our knowlegde are by talking unncessarily at the wrong time. keep our mouth shut and speak only when needed.


Monday, August 8, 2011

holy month


today is the 8th of Ramadhan. we have been fasting for 8 days until now. time do fly very fast nowadays, aite?

there's an urgency to CHANGE so that this holy month will not be wasted just like the yesteryears.

I seriously want to reap something at the end of this month so i'd do better next time.

O ye who believe! Fear Allah as He should be feared, and die not except in a state of Islam. (Al-Im'ran: 102)



faster, time is running out!

Friday, August 5, 2011

S.A.H.U.R


sahur, dengan mata yang terbuka sebelah.
tangan mencapai pinggan lauk, alamak tersilap pegang pinggan emak la pulak
emak menjeling sambil berkata "Makan betul-betul, sekejap je sahur ni, lepas ni nak tidur balik pun tidur la. Tapi pastikan solat dulu"

dia suap nasi ke dalam mulut. perlahan-lahan, sebab sisa mengantuk ada lagi.
sedap juga lauk ni, mata sebelah lagi terbuka luas, oh! daging goreng rupanya.
makan sikit. cakap sikit. makan lagi. cakap lagi. dah habis makan.
dia bawa pinggan ke sinki dan basuh. pinggan dia saja. takpe, pinggan lain mak basuh pasni.

waktu imsak dah berakhir. baru pukul 5.51 pagi. tengok tv dululah sementara tunggu azan subuh.
tv3 - kalamullah.
"Hmmm..macam best je rancangan orang mengaji quran ni. Layan lah"
"Allahuakhbar Allahuakhbar" azan subuh berkumandang.
dia melangkah ke bilik air dan berwudhuk. rancangannya nak solat subuh pastu sambung tidur.

perut dah kenyang, tidur pun best ni.
lantas punggung menghenyak katil empuk itu.
ye lah, kan mak dah cakap tadi, nak tidur boleh tapi pastikan solat subuh dulu.
dah solat, bolehlah sambung tidur.



disclaimer: tidak berkaitan dengan yang hidup mahupun yang mati. hanya imaginasi sahaja. semata-mata.


p/s: trying hard not to sleep after sahur. nak sambung tidur juga tapi lewat-lewat sikit. sebab tu ada entri baru :D

Thursday, August 4, 2011

perihal Ramadhan

air tebu . jus epal. murtabak. nasi lemak ayam berempah. ayam percik. donat. agar-agar santan.
boleh tahan hasil 'tangkapan' hari ini.

"Allahuakhbar Allahuakhbar" kedengaran azan berkumandang.
"Oh, dah masuk waktu berbuka. Bismillah..."
dia capai tangkai cawan di depannya dan meneguk minuman itu dengan rakus sekali. macam tak jumpa air dua hari.
jag ditarik dekat. menambah air di dalam cawan yang semakin berkurangan.
minum lagi. seteguk. dua teguk. sampai habis.
perut semakin mengembung bahana air, kenyang yang sementara. kenyang dengan air, bak kata orang tua.

mata menjeling makanan-makanan yang banyak di depan mata.
murtabak. nasi lemak ayam berempah. ayam percik. donat. agar-agar santan.
semuanya sekadar dijeling dengan hujung mata sahaja.
lambat-lambat dia ambil donat dan agar-agar santan. buat alas perut sebelum solat.
"Lepas mahgrib nanti barulah makan betul-betul, rasa kenyang lagi perut ni. Nanti lama-lama, mesti rasa lapar balik"
tudung saji dicapai seraya ditutup semua juadah berbuka.
lampu dapur dimatikan dan kaki melangkah ke ruang tamu.

"Rehat lah kejap sementara nak tunggu solat. Biar air turun dalam perut dulu"
lantas dia ambil remote controller tv dan memilih-milih rancangan menarik. kebetulan di channel 123 ada rancangan kegemaran, apalagi, mata semakin melekat di tv.
lapan setengah. sembilan. sembilan setengah.
kedengaran bunyi muzik penghabisan cerita.
sembilan empat puluh lima.
"Eh! dah nak dekat pukul sepuluh rupanya. aku tak solat maghrib lagi ni!"
cepat-cepat dia masuk ke dalam bilik air.

lepas solat maghrib. dan isya'.
"Mengantuk la pulak mata ni. esok je lah solat tarawikh"
sejadah dilipat dan pintu bilik dibuka.
Klik. lampu bilik dimatikan tanda penghuni sudah tidur.

makanan berbuka tak disentuh langsung. tarawikh pun sekadar di bibir saja.


p/s: lain kali, jangan berjanji kalau tak boleh tepati, biarpun pada diri sendiri.

disclaimer: entri ini tidak ada kena mengena dengan yang hidup mahupun yang telah mati. hanya imaginasi sahaja. semata-mata

Monday, August 1, 2011

Ramadhan menjelma lagi

Ku mengharapkan Ramadhan
Kali ini penuh makna
Agar dapat kulalui
Dengan sempurna

Ramadhan menjelma lagi . syukur rasanya kerana aku masih dipanjangkan umur untuk menikmati bulan mulia ini. dan syukur juga kerana masih bernafas untuk terus di"paksa-rela" untuk berubah.

harapnya Ramadhan tahun ini lebih baik dari tahun-tahun sebelumnya, yang memang sedia maklum tak berapa nak lengkap dan sempurna. insyaALLAH niat itu dah ada, cuma perlu kekuatan untuk lakukannya.

Alhamdulillah Allah untuk semua nikmat dan rahmat yang Engkau berikan padaku dan keluargaku. sungguh tidak terbalas semuanya dengan kudrat aku yang tak seberapa ni.

Ramadhan tahun ini agak "spesel" kerana aku berpuasa di rumah, di kelilingi oleh mereka-mereka yang sangat dekat rapat dihati.

"spesel" juga kerana berpeluang untuk tolong mana yang patut (baca: parents) berbanding sebelum ni yang hanya boleh 'hai' dan 'bye' melalui phone calls sahaja.

"spesel" juga kerana berpeluang untuk mendalam islam dan ilmu agama dengan secukupnya untuk tampung bahagian yang dah lama "koyak rabak" dan "pecah". baru sekarang sempat untuk beli peralatan yang lengkap dan mahal :D

SALAM RAMADHAN BUAT SEMUA :)
moga-moga beroleh keberkatan disebaliknya



till then, salam and bye bye ^^,

Tuesday, July 26, 2011

wajah baru lagi

salam and hi to all,

aku saje-saje tukar design and background picture untuk blog ni sebab macam dah agak bosan dengan layout yang lama tu. biasalah aku ni cepat sikit bosan kalau asyik tengok benda yang sama saja. so, dengan itu aku membuat keputusan untuk tukar. hopefully layout yang baru ni boleh bertahan lama skit *biasanya lepas buat blogwalking , keinginan nak tukar design and layout blog semakin memuncak bila tengok blog orang lain cantik menarik tertarik *

baru semalam wat entry change, hari ni dah tukar layout blog. bagus first step dah tu untuk berubah..hehe *ye lah sangat, setakat tukar benda alah ni, bile2 je leh wat, takyah tunggu datang seru ke apa*
hmmm...agak lama dah kot tak berkarya. taklah berbakat dan kreatif mana pun, boleh lah setakat nak puaskan hati sendiri. takpelah nanti nak start balik lah benda yang lama aku tinggalkan.

oklah, till then
jumpa lagi and salam :)

p/s: gambar ni tak berkaitan pun dengan entry, saje saje nak letak :P

Monday, July 25, 2011

change

salam and hi to all,

yess sebelum ni memang sangat berkobar-kobar nak membaca, tambah2 buku motivasi, tapi hampeh je. kalau dah malas tu, semua benda nak bertangguh. seriously aku sangat kena buang / kikis sikap ni. tapi, lately rasanya aku dah mula perlahan-lahan kot, sebab bila ma atau pa suruh buat apa2, akan terus buat tanpa ada alasan. compared to before, kalau ada apa2 yang ma atau pa suruh buat, mesti akan cakap "kejap lagi na buat", "hor hor nak wat la ni (tpi tak buat2 lgi) dan ayat femes kitorang adik beradik, "bo lu (short form of sabar dulu)" heeeeeeeeeeeeeee....macam mana nak jadi anak yang solehah mcm ni =.='

tadi entah mcm mana boleh stumble upon satu flickr orang ni, gambar2 dia biasa saje tapi caption2 yang dia letak dekat setiap gambar tu sangat menarik minat aku. kebanyakan caption yg dia tulis tu berunsurkan islamik sedikit tapi sangat terkesan di hati aku. seronok tengok gambar sambil baca caption yang tenang dan best cmtu. tapi sayang tak banyak gambar, thus caption pun terhad.

terus tiba-tiba masuk mood nak berubah ke arah yang lebih baik. dan aku rasa untuk berubah ni, kita tak boleh terlalu drastik. mind you, ini bukan nak defend diri ke apa ke, tapi kalau kita berubah terlalu drastik untuk menjadi baik, besar kemungkinan ia hanya untuk jangka masa yang singkat. pada aku lebih baik berubah perlahan-lahan tapi maintain. berubah sedikit demi sedikit ke arah benda yang baik dan berterusan. cara macam ni lebih bagus.

masa zaman aku baru je masuk alam universiti(pendidikan tinggi), aku pernah buat perubahan yang agak drastik dan seperti yang aku mention di atas ni, perubahan tu hanya untuk jangka masa yang singkat saja. satu lagi, aku berubah supaya diterima di kalangan kawan-kawan dan untuk masuk "line" macam kawan2 aku yang lain, aku fikir aku kena ubah diri aku. jadinya, kehendak dan niat nak berubah tu tak berapa nak ikhlas mana, sebab tu sekejap je perubahan tu. last2 aku kembali jadi diri aku yang sebenar.

nak berubah ni, yang penting bahagian dalaman dahulu yang perlu diubah dan ditukar. luaran hanya sekadar pandangan manusia sahaja. apa yang penting, dalaman perlu besih dan suci. dan untuk buat penyucian ni, hati kita kena bersih, kena buang segala sikap2 dan sifat2 yang Allah tak suka dan orang lain benci. ini perkara yang kena jaga dan buat dulu sebelum nak ubah benda2 lain.

bila hati dan bersih dan dah buat penyucian, senang saja kita nak terima perubahan dan kekalkan benda yang baik macam tu. sekaligus, benda2 lain akan terpancar dari situ.

well, nak hidup ni kena ada tujuan kan, kalau tanpa tujuan, tak bermakna lah hidup kita. dan kita hidup ni adalah untuk the world hereafter, mcm org kata kejar akhirat, dunia dapat free sahaja. yang mana kita mahukan?

semenajk dah reti letak gambar kat entri2, aku saje2 google cari gambar yang berkaitan change ni dan tiba2 terjumpa diagram ni, bila difikir-fikirkan mcm sangat betul dan kena pada diri aku.
oklah, sampai sini dulu lah ye. jumpa lagi lain kali.
till then, salam and bye bye bye

Tuesday, July 19, 2011

life support system

salam and hi to all,

ni entry kedua aku tulis malam ni (or should i say pagi , ok whatever lah lina). hopefully this one piece can neutralize my negative-thought-provoking mind towards a positive-desirable-heart-and-mind.

sebenarnya entry ni dah aku tulis sebelum2 ni lagi, tapi saje peram dalam draft sebab tak tahu kenapa, jangan ditanya :D

so, oleh sebab aku rasa agak down sejak beberapa hari ni, jadi aku nak publishkan entry ni untuk positifkan diri aku sendiri. tapi, mana tahu yang TERbaca atau TERjumpa blog ini secara tak sengaja, nak baca pun boleh. takde salahnya, lagipun aku hanya berkongsi apa yang aku dah belajar dan tahu. dan ayat cliche nya, sharing is caring :)

sebelum tu, tahu tak gambar di bawah ni represent apa? abaikan yang tak berkenaan, tgk yg jelas dan nyata saja. mesti tahu kan?


credit picture to mr google, never turn us down :P

so itulah life support system. pada aku maksud 3 perkataan ni merujuk kepada satu alat/ mesin ciptaan manusia yang agak 'ajaib' sebab ia membantu 'memberikan' / 'meminjamkan' nyawa kepada pesakit yang nazak. dalam Bahasa Melayu kita panggil sistem bantuan hayat (err betul ke term aku ni?)

mesin/ sistem/ alat ini membantu 'mempreserve' (sorry, can't find suitable word in malay to describe it) hayat pesakit yang mana body system mereka sudah tidak berdaya untuk bernafas secara normal. senang crite, wikipedia cakap

Life support is a set of therapies for preserving a patient's life when essential body systems are not functioning sufficiently to sustain life.
(kopi dan pasta sejibik-sejibik)

dan setakat kefahaman aku, kebanyakan pesakit yang gunakan alat bantuan hayat ni adalah mereka2 yang tidak dapat diselamatkan lagi (maksudnya memang sudah tiba masa kembali kepada ALLAH). jadi mesin ini akan "meminjamkan" nyawa kepada mereka supaya keluarga terdekat dapat melihat buat kali terakhir.
(disclaimer: setakat kefahaman dan logik akal aku sahaja, kalau salah, sila betulkan)

sebenarnya banyak juga isu berkaitan mesin/ alat/ sistem ni, salah satunya mercy killing atau euthanasia, apakah itu? nak tahu, bolehlah tanya mr google :)

alat ni akan jadi sangat penting kepada pesakit untuk bernyawa sebab bila dicabut saja dari mereka, maka mereka akan meninggal/ mati.

ok. now dah jelas kan pasal maksud benda ni. so skrang ni, aku nak kaitkan dengan ALLAH.

aku boleh anggap ALLAH ni macam life support system manusia. kenapa? sebab kalau tiada kuasa ALLAH, kita tak akan hidup pun. kita tak daya nak hidup sebab apalah sangat kita makhluk ciptaan ALLAH ni, kalau Dzat Allah tak duduk atas kita, kita mati. segala apa yang kita buat ni adalah disebabkan Allah, jadi jangan nak ambil kredit atas apa yang bukan kepunyaan kita pun.

salah satu cara nak rasa kehadiran Allah adalah melalui nikmat hidup yang Dia bagi kat kita. kalau Allah = life support system kita tiada, maka kita akan mati. sepatutnya keimanan kita harus lebih meningkat dan meningkat, ibarat macam titik titik, sepatutnya titik titik itu membentuk satu garisan lurus yang tak berkesudahan, same thing should be applied here. keyakinan dan keimanan kita terhadap Allah harus seperti garisan yang tidak habis habis yang mana kita akan terus maju ke depan dan depan lagi.


tapi sebaliknya, kita ibarat lampu yang berkelip-kelip. sekejap nyala, sekejap lagi tak nyala. sebab hati kita berbolak-balik. payah rupanya nak maintain hati supaya tetap sentiasa dan lampu2 tu semua perlu dalam keadaan yang menyala semuanya. tapi, payah kan? hmmm...

oklah, harap2 apa yang aku cuba sampaikan dapat difahami oleh sesiapa sahaja who happen to 'bloghop', 'blogwalk' or anything u call them.

till them, salam and bye bye


note yang tak penting pun: cey cey cey dah pandai letak gambar dalam entry nampak...hihihihi

unstable

salam and hi to all,

rasanya once in a month aku akan rasa perasaan mcm ni, mcm mana ye nak describe perasaan ni. hmmm...rasa diri tak berguna, tak baik, tak elok, semua sikap2 dan sifat2 negatif ada pada aku dan rasa diri ni useless sangat. pastu mula lah stalk fb and gambar2 org lain pastu nak bnding2 dengan aku dan aku akan rasa sangat amat tak berguna sekali. =.='

aku tak tahu kenapa mesti ada perasaan mcm ni. benda2 negatif mcm ni hanya akan buatkan aku DOWN sangat sangat dan aku perlukan sesuatu untuk pour things out. rasanya thru blogging ok kot daripada simpan sorang2.

tak tahulah kenapa, aku suka fikir yang aku ni tak ramai kawan2 dan entah ya entah tidak aku tinggalkan impak dalam hidup kawan2 aku. wonder whether one day, bila ada reunion dan aku tak datang, akan ade tak orang yang sedar dan bertanya kenapa tak datang. hahahahahahah..pemikiran yang sangat childish dan negative.

oh oh kenapa kenapa kenapa perlu rasa macam ni!

kadang bila kita terlalu memikirkan sangat pasal sesuatu benda tu, terlalu asyik sangat dengan benda tu sampai leh masuk mimpi, masa tu lah semuanya akan berkisar pasal benda tu saje dan kebanyakannya adalah negative or sth that can bring ur emotion down.

seriously I HATE THIS FEELING!!
dan pada saat ni, sorry lah sebab muka akan jadi sour (lebih sour dari asam boi) dan akam moody tak tentu pasal (terutama lepas bangun tido dan time lapar). sorry but i can't help it :'(

aku rasa aku pun dah jadi mcm gambar di atas ni, and i hate it :(((

oklah. no mood. nak tdo. kthanxbai

note yang tak penting pun: nanti aku akan share apa yang aku dah baca dan dapat dari buku mencari makna hidup by parlindungan marpaung. buku motivasi yang best dan berkobar2 semangat nak lakukan perubahan!

Saturday, July 9, 2011

kerana diriku begitu berharga 2

salam and hi to all,

sebenarnya aku dah pernah post entry dengan tajuk yang sama cuma kali ni nak tambah sikit kepada apa yang aku pernah tulis dulu. biasalah, kadang2 idea menulis tu tiba2 datang, dan tergerak pulak hati nak tambah sikit2 isi kat post ni.

ni entry yg dulu, aku tak reti nak buat link ke entry ni, so nk senang aku copy and paste je sebahagian yg pernah aku tulis dulu yang aku italic kan dan tukar warna jdi warna kuning ( dlm kes ni, dibenarkan untk copy paste sebab aku yg tulis kan :P)

semua orang ada nilai masing2, semua orang ada "harga" masing2
tak ada seorang pun dalam dunia ni yang tak berharga atau tak berguna sejak lahir
ALLAH tak akan ciptakan umat manusia tanpa tujuan
mesti ada tujuan setiap orang diciptakanNYA, cuma kita je yang tak tahu :)

kawan aku pernah kata, "kita tak boleh pandang rendah pada orang, takut2 dia lebih mulia daripada kita"
dan aku rasa memang betul.
sebab setiap orang ada nilai diri masing2, ada harga diri masing2.
siapa kita nak nilaikan "harga" orang lain?
sedangkan ALLAH pun tak beza-bezakan hambaNya
inikan pula kita, manusia yang tak punya apa2.

kadang2 aku rasakan, bila kita "lebih" dalam sesuatu benda tu, kita akan cenderung untuk pandang rendah atau meletakkan nilai pada seseorang tu.
dan benda ni jadi lebih serius kalau2 orang tu tak menepati citarasa atau piawaian kita dalam menilai orang.

aku pernah terbaca dalam buku karya dr. aidh abdullah al-qarni, tajuk dia "beginilah zaman memotivasikan kita". memang best buku tu. try lah baca [aku ada kalau nak pinjam :P]
beliau pernah tulis dalam tu, lebih kurang mcm nilah kata2nya:

"kadang2 kita merasakan bahawa dah banyak amal dan ilmu kita dapat dan kumpul, dan tanpa kita sedar, kita meremeh2kan orang lain yang tak sebanyak amalan kita, tapi tahukah kita, pada saat pertama kita terlintas fikiran seperti itu, serta merta amalan kita menjadi tidak sebanyak orang yang kita remehkan tadi"

[beliau tak tulis mcm ni sebijik2, tpi aku ringkaskan mcm ni ikut kefahaman aku]
aku nak cari apa yang beliau tulis tapi tak jumpa :P

aku pernah terbaca beberapa komen di di facebook yg berbincang pasal satu isu ni. agak menarik isu tu bagi aku, dan komen2 yg diberikan juga sangat menarik dan ada juga yang aku setuju dan kurang setuju ( aku tak boleh nak katakan betul atau salah, sebab benda ni subjektif) pendapat orang berbeza-beza atas justification masing-masing.

dan bila membaca komen2 tu semua, aku rasa agak penting untuk berlaku adil kepada semua untuk tidak sentuh hal2 yang sensitif (well, korang pun mesti tahu kan?) mcm agama, gender, SES, tahap pendidikan, rupa paras etc supaya semua takde kes condemn mengondemn (ade ke word ni?hehe :P)

aku rasa tak syok pulak bila kita memang betul nak bg pendapat kita pasal sesuatu benda tu, tiba2 ada yang nak kaitkan dengan hal agama, tahap pendidikan bagai . bukan apa, tak semua orang ada peluang yang sama, cuma yang membezakan adalah sikap , sama ada kita betul2 nak ambil inisiatif tambahkan ilmu kita dengan buat sedikit pembacaan berkenaan isu tersebut atau tidak. boleh jadi juga keadaan sekeliling, ambience tu. mcm mna cara kita dibesarkan itu semua berbeza, jadi kesan2 daripada benda2 ni semua yang membentuk seseorang itu.

aku tahu ramai yang nak jadi yang terbaik tapi bukan semua ada semangat betul2 nak berubah. mungkin ada tapi tak ada peluang. benda ni agak subjektif nak dicakapkan.

so, kesimpulannya,jangan letakkan nilai pada seseorang itu. tak kiralah mereka tu ada lebih ilmu atau kurang ilmu dari kita, give them respect.
because respect is gained, not given :) :) :)

ini untuk peringatan kepada diri aku jugak. I AIN'T PERFECT. tiada seorang pun manusia yang ALLAH ciptakan sempurna kerana hanya DIA yang sempurna. tapi ketidaksempurnaan kitalah yang menjadikan setiap antara kita complement each other untuk membentuk kesempurnaan itu. dan dari situlah kita nampak kesempurnaan yang ALLAH ciptakan atas setiap antara kita.


simply


"kerana diriku begitu berharga "


till then,

have a nice day everyone!
bye bye ^_^

Thursday, July 7, 2011

of being judgemental

salam and hi to all,

it’s been a while since i wrote anything beneficial and so-called informative/ motivation in this blog. i rarely updated simply coz there are so many things inside (the brain) that makes it hard for me to decode them in words. well, i’m never good with words you see :\

what i’m going to brag about here is the same thing, over and over again which i hated the most.

personally, i don’t like to be judged through my outer appearance. i would rather like people to see me as who i am, through the way i speak about something, my opinions as well as how i carry myself.

i guess attitude and inner self are more important and should be well taken care of. coz what we have inside will be reflected through our acts and words, aite?

rasanya bila orang menilai kita dari segi perlakuan dan kata-kata, benda ni akan lebih membuatkan kita berhati-hati dan berfikir-fikir sebelum menulis/ berkata-kata tentang sesuatu. indirectly, kita akan lebih menjaga lidah supaya bukan senang-senang nak keluarkan apa yang ada dalam hati kita. well, ada benda yang boleh disclose pada public tapi ada benda yang perlu diprivatekan. kita perlu belajar banyak lagi pasal ni.

i’m both not a very vocal person, i would rather type/ write what i feel rather than speak sebab saya ni mudah kehilangan kata-kata. saya tidak reti untuk argue dengan orang pasal sesuatu unless i know about it thick and thin, then i have the guts to say what i have to say (belum tentu betul dan orang lain dengar) (that’s why i’m never in the debate team while at school ~~just kidding)

i have quite a low self esteem you see, that makes me feel inferior to sometimes speak up what i feel inside. besides, to avoid people from having negative perspective about me. i’m quite particular when it comes about other people’s opinion about me, which makes me a bit defensive when it comes to certain issues.

hmmm...well, i guess that’s about it. its quite tedious to start again what we left behind few months/ years back. so, i need to start from scratch. have to read a lot and definitely, watch a lot ( err, i mean those educational and informational tv programmes)

till then, bye bye